sbkRogla.com

Novice

Rogla, slovenska deskarska prestolnica in raj za doživetja na svežem gorskem zraku!

Čeprav se zima v sredogorju letos tudi v maju kar ni hotela posloviti, so žičničarji črto pod sezono večinoma potegnili že v aprilu. Tudi na Rogli, kjer so naprave ustavili 5. aprila, dan po zaključku Mladinskega svetovnega prvenstva v deskanju na snegu.  Sezono ocenjujejo kot zelo uspešno, saj  jih je obiskalo največ smučarjev in deskarjev v zadnjih desetih letih.  Potrditev odličnega dela v zadnjih letih je tudi nagrada ˝Trusted Brand˝ za najbolj zaupanja vredno blagovno znamko v kategoriji smučišč, ki so jo maja prejeli že drugo leto zapored. O uspešni zimski sezoni na Rogli, deskarskih tekmovanjih in infrastrukturi ter načrtih za poletno sezono in naslednja leta smo se pogovarjali  z izvršnima direktorjema podjetja Unitur d.o.o., Barbaro Soršak in Alešem Slaparjem.


Barbara Soršak in Aleš Slapar, izvršna direktorja Unitur d.o.o.

SloSki Snowboard: Kljub nekoliko bolj suhi zimi, ste sezono končali rekordno.  Roglo je obiskalo največ smučarjev in deskarjev v zadnjih desetih letih, število nočitev na Rogli in v Termah Zrečah pa ostaja na zavidljivi ravni.

Barbara Soršak:   Tako je.  Pri nas je minulo zimo, ko smo obratovali 126 dni, smučalo in deskalo prek 200 000 obiskovalcev (3,7 % rast glede na prejšnjo zimo), zasedenost naših prenočitvenih kapacitet pa je bila 80-odstotna. Seveda smo zadovoljni in tudi za naprej ostajamo optimisti.  Tudi ko je manj snežnih padavin smo pripravljeni, saj imamo sodoben sistem zasneževanja. Ta  sistem pa še nadgrajujemo. V naslednjih sezonah, ko bo druga faza nadgradnje zaključena, bomo ob ugodnih vremenskih pogojih s tehničnim snegom celoten center zasnežili že v petih dneh.  Naša primarna ciljna skupina so družine z otroki, smo družini prijazno smučišč, zato je bistveno, da je družini vedno na voljo celotno smučišče. Od poligona za najmlajše do zahtevnejših prog za izkušenejše. Imamo tudi izredno kakovostno šolo smučanja in deskanja, kar je poleg zasneženih prog in urejenega snežnega parka osnova za kakovostno preživet družinski oddih na snegu.  Nadgrajujemo pa tudi ostalo infrastrukturo na smučišču, ki je ključna za ta segment gostov (letošnja novost je bil pokriti smučarski trak, nadgradili smo pohorsko vasico, …). Poleg tega smo v preteklem letu v celoti prenovili hotel Rogla z oseminosemdesetimi sobami, uredili postajališče za avtodome, v našem smučarskem servisu je odslej na voljo najsodobnejši  avtomatski sistem za pripravo smuči in snežnih desk in še bi lahko naštevali. Smo aktivni in tudi v prihodnje bomo vlagali v produkte, ki za goste pomenijo dodano vrednost. Ker pa je pri nas vedno več enodnevnih gostov, ki ne smučajo, deskajo ali tečejo na smučeh, pač pa si samo želijo doživeti zimo v sredogorju, smo pozorni tudi na njihove specifične potrebe. V ta sklop sodi na primer urejanje različnih doživljajskih poti in vse bolj pestra kulinarična ponudba. Za najzahtevnejše predvsem tista, ki izvira iz tradicije našega območja in lokalno pridelanih živil in izdelkov, gostje jo poznajo pod blagovno znamko Okusi Rogle. Skratka, še naprej se bomo trudili, da bodo tako enodnevni kot večdnevni gostje z Rogle odšli zadovoljni. Da smo na pravi poti potrjuje tudi nedavno prejeta nagrada ˝Trusted Brand ˝ za najbolj zaupanja vredno blagovno znamko v kategoriji smučišč.  V raziskavi, ki jo za revijo Reader´s  Digest Slovenija izvaja Inštitut za raziskavo medijev  Mediana, smo v naši  kategoriji povsem na vrhu že drugo leto zapored.

Sloski Snowboard: Glede na vsa ta dejstva tudi naslednjo zimo pričakujete podobne rezultate, morda celo rast?

Barbara Soršak: Smo realno optimistični. Na zmerno realno rast vpliva več dejavnikov. Bistvena je seveda kakovost naših storitev, ne moremo pa mimo dejstva, da smo odvisni tudi od vremena, narave. Vsi upamo, da bo naslednjo zimo narava bolj radodarna s snegom in še več lepimi sončnimi dnevi.  Lepa zima pozitivno vpliva na rezultate na Rogli in tudi v naših Termah Zreče. Oba naša centra se namreč skozi celotno leto lepo dopolnjujeta. Tako tudi nekateri smučarji za bivanje raje izberejo  Terme Zreče in smučarsko-deskarske užitke na Rogli  kombinirajo s sprostitvijo v zdravilnih termalnih vrelcih in bogato wellness ponudbo v  Termah Zreče.  Vsekakor bomo še naprej pozorno spremljali  odziv gostov. Če bodo  gostje zadovoljni, tudi rezultati ne bodo izostali. Gre za ˝tek na dolge proge˝…

Sloski Snowboard:  Posledica zadovoljstva obiskovalcev so tudi nagrade. Poleg že omenjenega prestižnega naslova ˝Trusted Brand˝2018 in 2019 ste letos prejeli tudi nagrado za najboljši snežni  park.

Aleš Slapar:  Gre za nagrado v okviru akcije ˝Naj smučišče˝, ki jo organizira spletni portal ˝Dobro jutro, Slovenija˝  v sodelovanju z RTV Slovenija.  Seveda smo ponosni tudi na to nagrado, saj pomeni, da so deskarji in smučarji prostega sloga s parkom in predvsem urejenostjo le-tega zadovoljni. Na tem področju že od samega začetka, ko so se izvajala zemeljska dela, odlično sodelujemo z Zavodom Aliansa.  Že 10 let delamo z ekipo, ki jo vodi izkušeni tehnični direktor Martin Martinec. S samim parkom je ogromno dela, ampak gre za pomembno dodatno, komplementarno ponudbo centra. Zelo težko je oceniti, koliko je na račun parka več dnevnih obiskovalcev in nočitev, ampak dejstvo je, da na Roglo prihajajo predvsem družine z otroki, med katerimi so tudi deskarji in bodoči deskarji. Mnogi otroci se tu naučijo deskati in nato opazujejo izkušene deskarje. Ko napredujejo se prej ali slej preizkusijo tudi  v parku. Drsni objekti ter skoki so izziv za vsakega deskarja in smučarja prostega sloga.  Kasneje se kot mladostniki ti deskarji vračajo sami, tudi na tradicionalni marčevski dogodek Freestyle week. Takrat je v parku zelo pestro, saj organizatorji dogodka poskrbijo za raznovrstna tekmovanja, fotografiranje in snemanje trikov, zabave z DJ-ji, dobro hrano. Tako kot sam park je tudi dogodek letos praznoval deseti rojstni dan. Definitvno se ugled blagovne znamke Rogla tudi zaradi parka in dogajanja v njem izboljšuje. Gre za delček v celotnem mozaiku, zadeve ne smemo izolirati od celote. Če bi jo izolirali, v ekonomskem smislu ne bi bila upravičena.


Freestyle week je bil letos na sporedu že desetič.

Sloski Snowboard: Za Roglo pravzaprav lahko rečemo, da je deskarska prestolnica Slovenije. Poleg že omenjenega snežnega parka in Freestyle week-a je tu še tekma za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu, ki je na Jasi na sporedu že od leta 2013. V tem ˝paketu˝ pridejo tudi tekme za evropski pokal, na Rogli veliko trenirajo domači in tuji reprezentanti. Letos ste v sodelovanju s Snowboard klubom Rogla, ki je tudi sicer vaš glavni partner pri večini deskarskih dogodkih, že drugič zelo uspešno organizirali mladinsko svetovno v za deskarje v paralelnih disciplinah, v prvi izvedbi le-tega so bili poleg alpskih deskarjev pri vas še mladi deskarski krosisti.

Aleš Slapar:  Tako v Sloveniji kot tudi širše smo, predvsem zaradi svetovnega pokala, vse bolj prepoznavni. Delamo pa na vseh omenjenih segmentih. Gre za zelo specifična področja in na vsakem (snežni park, freestyle dogodki, tekme v alpskih disciplinah) imamo produktne vodje in pa partnerje (zveza, klubi, društva), ki so del konkretne  deskarske˝scene˝. Enako velja za Bike park Rogla, ki se bo letos odprl v juniju. Zelo pomembno je, da izberemo in gradimo odnos s pravimi partnerji, specialisti, le tako lahko ponudimo kakovostne produkte s katerimi bodo uporabniki in obiskovalci  zadovoljni in se bodo vračali. Ker danes primarno govorimo o deskanju bi poudaril, da smo z vsemi našimi deskarskimi partnerji v zelo dobrih odnosih. Še naprej bomo aktivni pri vseh  omenjenih projektih (park in dogodki v parku, tekme v paralelnih disciplinah za svetovni in evropski pokal, …), odprti pa  smo tudi za vsakršne nove pobude s strani uporabnikov in ostalih subjektov z lokalnega in širšega okolja. Za kakšne večje dodatne investicije na področju deskarske infrastrukture pa bi bila vsekakor potrebna pobuda in pa aktivno sodelovanje s strani kakšnega večjega partnerja. Sam snežni park, na primer, je narejen po standardih izpred desetih let. Idejo o oživitvi  snežnega žleba, ki je bil v začetku del parka, smo že opustili, saj bi bil strošek adaptacije v skladu z veljavnimi FIS pravili in vzdrževanja previsok. Tudi adaptacija in priprava največjih skokov v spodnjem delu parka je smiselna le v kontekstu organizacije večjih tekmovanj, saj vemo da pravi žleb in največje skoke lahko uporabljajo le vrhunski deskarji in ne rekreativci.

Sloski Snowboard: Datum tekme za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu 2020 je že znan?

Aleš Slapar:  Ljubitelji hitrega paralelnega deskanja na snegu si v koledar kar zabeležite 18.1.2020 in 16.1.2021. Če bo šlo vse po načrtih, bo tekma svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu v naslednjih dveh letih na sporedu na tretjo januarsko soboto. Seveda morata biti oba termina najprej formalno potrjena s strani FIS. Letošnje srečanje odgovornih je bilo ravno v preteklih dneh v hrvaškem Dubrovniku, tako da je prva tekma tudi formalno že potrjena in je del koledarja za sezono 2019/20, ki je že objavljen na spletni stani FIS.


Pri organizacijski deskarskih tekem Unitur d.o.o. odlično sodeluje s Smučarsko zvezo Slovenije in domačim Snowboard klubom Rogla iz Slovenskih Konjic, ki je glavni pobudnik deskarskega dogajanja na Rogli.

Sloski Snowboard: Pred vrati je poletje. Gorski kolesarji se že veselijo otvoritve ˝bike parka˝, aktivni pa ste tudi na drugih področjih ˝doživetij na svežem gorskem zraku˝, če v vprašanju uporabimo kar slogan iz ene od vaših oglaševalskih kampanj?

Aleš Slapar: Tako jeBike park Rogla bo v naslednjih dneh odprt. Tako kot že omenjeni snežni park, je tudi kolesarski park projektirala izkušena ekipa Alianse, za samo vzdrževanje pa skrbimo sami.

Barbara Soršak: Blagodejna klima (temperatura praktično nikoli ne preseže 24 °C) na Roglo tudi poleti privabi številne obiskovalce, ki si želijo aktivnih doživetij na svežem zraku. Gorski kolesarji, pohodniki in družine iščejo prijetno naravno okolje, kjer so lahko fizično aktivni. Seveda pa jim je na voljo tudi bogata kulinarična ponudba. Omenila bi naše doživljajske parke, energijski park in učne poti, kjer se obiskovalci na zanimiv način spoznajo s pohorsko floro in favno. To poletje bo zaživela še posebej edinstvena in atraktivna ˝Pot med krošnjami Pohorje˝.


Na Rogli so dobrodošli tudi gorski kolesarji, te dni se prične sezona v Bike parku Rogla.

Sloski Snowboard: Blagodejna klima je na Roglo vedno privabljala tudi številne mednarodno prepoznavne športnike in športne ekipe, ki so bili tu na pripravah ali pa so organizirali kampe. Pred leti pa je Rogla gostila tudi cilj ene izmed etap kolesarske Dirke Po Sloveniji. Tudi letos pričakujete kakšnega znanega gosta?

Barbara Soršak: Še vedno nam zaupa košarkar Goran Dragić, ki se s kampom za mlade tudi letos vrača na Roglo. Tekom leta v povprečju sicer na Rogli in v Termah Zreče gostimo okrog 120 športnih ekip. S prenovo hotela na Rogli pa smo postali še bolj konkurenčni in zanimivi tudi za najzahtevnejše ekipe, ki imajo na nadmorski višini 1517 m  na dveh  nogometnih igriščih in v športni dvorani, ki je povezana s hotelskim kompleksom, idealne pogoje za delo. Dirke po Sloveniji letos na Roglo ne bo, se pa dogovarjamo za cilj ene izmed etap v naslednjem letu. Tudi letos pa bodo kolesarji zelo blizu nas, druga etapa (20.6.) s štartom v Mariboru in ciljem v Celju kolesarsko karavano namreč vodi tudi prek Zreč.

Sloski Snowboard: Za konec še eno zimsko vprašanje. Glede na to, da je Rogla močno povezana z deskanjem ste se tudi vi osebno najbrž že peljali s snowboardom? Morda celo v družbi katerega izmed naših asov, ki so med vašimi sponzoriranci?

Barbara Soršak: Poizkusila sem, a je bilo zelo boleče (smeh). Da, ker smo zelo vpeti v deskanje na snegu sem se poizkusila tudi na deski, ampak ostajam pri poizkusu. Še naprej nameravam čim več uživati na alpskih smučeh, za deskarke in deskarje pa seveda navijam in jim želim čim več uspehov tudi v prihodnje.

Aleš Slapar: Seveda sem poizkusil tudi ta šport. V preteklosti sem ogromno časa preživel na Rogli in tudi zdaj sem še vedno aktiven, ampak na alpskih smučeh. Bistveno je, da na snegu vsi uživamo, pa naj bodo to na snowboardu, alpskih, telemark ali tekaških smučeh. Na Rogli imamo idealne možnosti za vse te športe in tudi kakovostno šolo, smučanja in deskanja, kjer vam pomagajo pri prvih korakih. Vabljeni na Roglo, torej! Če nam bodo šle vremenske razmere na roko, bomo deskali in smučali že v začetku decembra.


Rogla je tudi poleti raj za doživetja na svežem gorskem zraku.

Fotografije: arhiv Unitur d.o.o. in Miha Matavž

 

LINK: https://www.sloski.si/index.php?t=News&lang=sl&id=62441&fbclid=IwAR0Ism_WqmzWtW1dDMwLmCrvQ885ljuVPGgoAde-qYhaaN1RnOrGUf3CljQ

SZS razpisuje prosto delovno mesto: TRENER/TRENERKA PARALENIH DISCIPLIN v DESKANJU NA SNEGU

FIS Snowboard World Cup – Rogla SLO – PGS – Overview © Miha Matavz/FIS

Vas zanima delo v slovenski deskarski reprezentanci?

Od kandidatov oziroma kandidatk pričakujemo:

 • polnoletnost
 • minimalno V. stopnjo izobrazbe
 • naziv učitelja deskanja z veljavno licenco za aktualno sezono (alternativa: učitelj smučanja)
 • izkušnje s športno – predagoškim delom na snegu
 • poznavanje dela z računalnikom ter splošno funkcionalno pismenost
 • samostojnost in sposobnost za delo v skupini
 • natančnost, sistematičnost in samoiniciativnost
 • vozniški izpit B kategorije
 • visokošolska izobrazba (Fakulteta za šport) in/ali tekmovalne izkušnje v deskarskem/smučarskem športu so prednost

Dodatne informacije in prijave:
Jan Kralj, strokovni sodelavec za deskanje na snegu
e: jan.kralj@sloski.si
m: 051 256 204

 

POVEZAVA DO VSEBINE:

https://www.sloski.si/index.php?t=News&id=62321&lang=sl&fbclid=IwAR0AyCHhhAwxKOgPwwaGlBcg3vgdSrFh6Gcvqxx3dIZSw4AMkvKl2iWo8TM

Gal in Urška na Rogli

Na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki se jutri prične na Rogli bo slovenske barve zastopal tudi član SBK Rogla Planja Gal Leskovar. 16-letni Bistričan bo na mladinskem svetovnem prvenstvu nastopil prvič.

 

Pred prihajajočimi tekmami je Gal povedal: “Ker bom prvič nastopil na svetovnem prvenstvu, bom predvsem nabiral izkušnje. Težko bi govoril o konkretnih rezultatskih ciljih. Sicer pa sem s sezono dokaj zadovoljen, saj sem napredoval in izboljšal tehniko ter v skupnem seštevku mladinskih FIS tekem v moji starostni kategoriji osvojil skupno drugo mesto.”

 

Tekmovala bo tudi Urška Kadilnik, članica regijskega centra alpin deskanja. Tudi zanjo je to prvo mladinsko svetvono prvenstvo.

 

Urška je povedala: “Letošnji rezultati bi sicer lahko bili nekoliko boljši, a načeloma sem zadovoljna, saj sem napredovala. Na tem prvenstvu rezultatskih ciljev nimam. Moj cilj je bil nastop. Če bom na tekmah prikazala vožnje s treningov, bom zadovoljna.”

 

Držimo pesti!

 

Foto: Miha Matavž

Mladinsko svetovno prvenstvo Rogla 2019

V začetku aprila se bo na Rogli odvijalo MLADINSKO SVETOVNO PRVENSTVO v paralelnih disciplinah.

Na Roglo pridejo najboljši svetovni mladinski alpin deskarji, ki se bodo pomerili v paralelnem veleslalomu, paralelnem slalomu in team eventu.

URNIK TEKMOVANJ:

 • 2. april – PARALELNI VELESLALOM (ženske / moški)
 • 3. april – PARALELNI SLALOM (ženske / moški)
 • 4. april – TEAM EVENT (ekipa ženska in moški)

 

 

www.snowboardrogla.com

KIDS TOUR Rogla 2019

Razpis tekmovanja najdete tukaj.

 

Športnik leta 2018 v občini Slovenske Konjice

V torek, 5.3. je v konjiški športni dvorani potekala prireditev Športnik leta 2018.

V kategoriji perspektivnih športnikov sta priznanje dobila tudi Jona in Jak Mernik. 

Čestitke!

 

Jak Mernik (levo)

Člana SBK Rogla uspešna na Državnem prvenstvu osnovnih šol v deskanju na snegu

V sredo, 6. marca je na Krvavcu potekalo Državno prvenstvo osnovnih šol v deskanju na snegu.

Tekmovanja sta se kot zmagovalca v svojih kategorijah na Regijskem DP osnovnih šol, udeležila tudi naša člana Jona in Jak Mernik, ki sta dosegla odlične rezultate. Jona je v kategoriji deklic osvojila 7. mesto, Jak pa je domov prinesel bronasto medaljo.

Čestitke!

Člana SBK Rogla zmagala na Regijskem državnem prvenstvu osnovnih šol

Člana SBK Rogla Planja Jona Mernik in Jak Mernik sta se v četrtek, 14. februarja udeležila Regijskega državnega prvenstva osnovnih šol v deskanju na snegu. Na tekmi, ki je potekala na smučišču Golte sta Jona in Jak ugnala konkurenco in zmagala vsak v svoji kategoriji.

Čestitke!

Regijski center- letna šola alpskega deskanja na snegu

V okviru regijskega centra je v začetku sezone začela obratovati letna šola deskanja na snegu.

Otroci, ki so se željni naučiti pravilnega alpskega deskanja na snegu se lahko pridružijo skupini, ki že redno trenira na smučišču Rogla in v športni dvorani Slovenske Konjice.

Za vse informacije se lahko obrnete na Ivo (031 759 754 ali iva@sbkrogla.com).

 

Športen pozdrav!

 

 

Mladi deskarji v trampolin parku WOOP!

V ponedeljek, 24. septembra so se najmlajši člani SBK Rogla Planja odpravili v trampolin park WOOP! v Ljubljano.

Športniki so se pod budnim očesom WOOP!-ovih učiteljev v parku zabavali in se tudi naučili novih vaj. Na več trampolinih so tako izvajali salte, premete in druge akrobacije, kot izziv so si nadeli tudi borde.

Po treningu so se ustavili še na poznem kosilu in se odpravili nazaj na Štajersko.